Wednesday, 19 January 2011

ini jawapan dia,


salam.

haa, ada haritu saya tanya seorang kakak ni nama dia Rulah Khalis. dia dah jadi chef kat sebuah hotel kat Dubai. hoo, jadi saya pun tanyalah dia macamacam kaaannn. tanya kat fb lah. then, akak ni pun balas mcm kat bawah ni.

huu. mmg nak sangat tanya orang pasal benda ni. sbb bukan semua pun nak jadi cmni kaaaann. tapi saya minat sangat. hooo. adalah serba serbi dah faham. dan memang dah dapat semangat balik utk terus jd chef :]

so, ini kira mcm sesi perkongsian lah kan. mana mana yang nak jadi chef juga boleh tengok. saya pun tak retii mana pun. malah taktahu apa apa pun. memang berterima kasih sangatlah kepada akak Rulah :]

>ayat dia agak koman ehh. bahasa sms lah katakan. mana mana tak faham boleh rujuk kpd saya yeeeee.


''wkslm..
minat nk jd chef o minat memasak..? itu soklannye.. xkesahla apepon kan.. minat org sape pon x leh halang..

cmne akk mule..? hahha.. tahla.. akk mmg minat masak gitu2 aje. lame2 mmg tjd minat. nk kje pon mst bekaitan dgn FnB..

kalau btol khalidah berazam nk jd chef.. smpai ke pangkat tggi.. bgus la.. tp kbnykknye lah kn.. mmg agak susah nk tgok chef pgkt tggi2 dr golongan pmpn.. slalunye chef pmpn more kpd bkk bsnss sndr @ chef celebrity mcm nagella,sugar etc..

actlly akk pon baru bejinak2 dlm perhotelan ni.. means, 1st job in hotel.. b4 this kat fnb outlet jer.. tp akk xde la nk aim smpai pngkat tertggi.. dan xdela nk d bwh aje.. yg pntg ade kemajuan n bnyk experience.. pastu make my own bsnss.

so, kalau nk pas utk msuk University dlm perhotelan.. spm kne pas Math,add math, sains asas je, english pntg! n bm klau nk lg bgus economy n account pon kne pas.. lg sng pluang tu utk dpt culinary course.

akk dulu study kat UiTM,Shah Alam blja smpai diploma jer.. kalau direct spm to diploma 3 tahun jer.. kalau nk rajin blja tggi2 smpai degree bgus jugak.. tp mostly yg laja degree tu more kpd perusahaan bsnss.. dr dip ke degree 2 tahun. nk kate susah tu.. tidaklah.. yg pntg kne pndai bhagi mase.. maklum la zaman University bnyk befoya2 becintan cintun.. tp sumenye Alhamdulillah.. pointer pon bgus..

tp akk saran kan pd khalidah. kalau btol khalidah nk keje as a chef at hotel.. jgn lah bzir mase buang duit blaja jaoh2 smpai degree.. kje chef ni yg pntg ade certificate n experience jer.
kalau 1st time nk minta keje.. ape2 pon mesti dr bwh.. xde yg trus2 dpt pgkt tggi2.. yg pntg experience tu.. lg bnyk exprnce lg cpt naik.. kalau blh bnyk kn p'alaman keje di luar kl or msia.

haaa.. pjg bejela akk becriter kan.? moge terjwb la ape yg khalidah nk tnyer tu..

moge impian awak menjadi knyataan.. skema pulakss.. ok la..''

okay , tamat. itulah dia.

haha addmath dah kantttooii kan. memang sekarang tengah berusaha sungguh sungguh utk math dan english laaahhh. huuu. memang haraaaaapp sangat sangat. memanglah kan, ramai yang nak jadi macam macam. saya ni pun nak jadi chef je. nak banding dgn org lain nak jadi arkitekla, doktorlah, jurutera lah, lagi lagi apa ekk.

btw, cita cita kedua nak jadi SURIRUMAH DAN SURIHATI orang lain lah. HAHA :D tak salah eennnnn.

semakin berisi,
Khalidah Alhusna Kamilen

3 comments:

Izzaty Iskandar said...

tak slh ade cita2 macam tu :)

Anonymous said...

Semoga berjaya ye.

=)

-Gshark00

khalidah alhusna kamilen said...

kak itaaa :)
tak ehhh. heheheheheeee. okaayy. doakan taww.

terima kasih buat nama samaran 'Gshark00'