Monday, 10 November 2008

bila ilmu mula bersuara..

Tentang hidayah Allah subhanahu wata'ala.."wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau palingkan hati kami sesudah Engkau berikan petunjuk kepada kami dan kurniakanlah kepada kami rahmat dari sisi-Mu. Sesungguhnya Engkau Maha Pemberi Kurnia" (Surah Ali-imran; Ayat 8)Ilmu itu ada peranananya.."Allah s.w.t telah menyatakan bahawa tidak ada Tuhan melainkan Dia dan malaikat-malaikat serta orang berpengetahuan naik saksi (bahawa Allah s.w.t keadaannya) berdiri (mentadbir) alam dengan adil. Tidak ada Tuhan melaikan Dia, yang Maha Kuasa, lagi Maha Bijaksana" (Surah Ali-imran; Ayat 18)

Matematik.."Dialah yang menjadikan matahari terang-benderang dan bulan bercahaya. Dialah yang menyatukan perjalanan tiap-tiap satu itu (berpindah-randah) pada tempat peredaran supaya kamu dapat mengetahui bilangan tahun dan kiraan masa. Allah s.w.t tidak menciptakan yang demikian itu melainkan dengan hak. Dia menjelaskan ayat-ayat-Nya satu persatu bagi kaum yg mengetahui." (Surah Yunus;Ayat 5)


Orang yang benar-benar berjaya..

"Dan hendaklah ada di antara kamu satu pihaku yang menyeru kepada kebaikan dan mencegah kepada kemungkaran. Dan merekalah orang yang beroleh kejayaan." (Surah Ali-imran;Ayat 104)p/s;okeh, dgn itu..diharapkan agar para pembaca semua(klo ade yg bacela)dapat menyelami segala kalmullah ini dgn sebaik mgkin..ini hnyala sekadar peringatn bg kita manusia yg lemah dn pelupa..insyaAllah, sudut ilmu ini akn keluar setiap bulan utk mnyedarkn kita semua..itupon,
klo diberi kesmptn oleh Allah..hope u all enjoy it!=)

No comments: