Tuesday, 11 November 2008

alkisah benar ni...!!

pd ceramah motivasi hari ini..penceramah nye adlh..us shahrom, suami ust zaimah..mmg xboring lgsg dga ceramah die..meskipun mcm skjp je rse, tp isi ilmu nye padat..syukur alhamdulillah sbb husna masih dberikan ruang dn peluang mndgr ceramah beliau..beliau juge merupakn shbt abi husna ketika belajar dahulu..

xnk memening kan para pembaca..kite terus kpd point husna..tjuk hri ini tentang 'Cemerlang Al-Quran' lebih kurg mcm 2 la..xbrape nk dga sgt sbb surau bergema dgn suara lgpun spm kan..xleyh la nk kuat2...beliau tlh menceritakan pd kami semua tntg pglmn shbt beliau..

shbt beliau sudah berusia lingkungan kira2 50-60an mcm 2..bleyh dipanggil pkcikla..pkcik nie ade seorg ank yg bljr di Amerika..satu hari, pkcik ckp kt us yg die nk ziarah ank die kat Amerika 2..

balik2 dari Amerika,..pkcik 2 pown menceritakan pertemuan beliau dgn seorg pemuda yg memandu teksi..

pd saat itu, pkcik itu terlihatkn iklan2 atau2 board2 yg besar2 2,..mcm iklan celcom n digi 2..gambar pd waktu itu adlh seorg wanita yg berpakaian tdak senonoh smbil memegang botol arak..berlakulah perbualan ini..
(dimelayukan)

pkcik : eisshh..kalau lah saya dpt mentadbir Amerika nie(now 0bama) mesti sya tukarkan board2 ini kpd ayt2 AQ dn hadith..

pemuda : wahai pkcik, tidak cukup dgn itu shja...

pkcik : ha,sudah!mat salleh mude nie dh nk ngaja aku plak(dlm hati jew)
knpe kmu berkata kan sedemikian rupa whai pemudah??

pemuda : sebabnye, andai pkcik buat mcm 2 pown..ianya tidak akan mngubah apa2 pun..melainkan dgn 7 perkara ini..

pkcik : ha, sudaaaaaaaaaahh!!abehla aku..(dlm hati).wahai pemuda, apakah dia 7 perkara itu??

pemuda : 7 perkara itu adlh..
1-beriman dan percaya kpd Allah(believe)
2-membaca AQ(recite)
3-menghafalnya
4-mengetahui, memahami makna2nya
5-mengamalkannya
6-menyampaikannya
7-memperjuangkan atau mempertahankan nya
itulah dia 7 perkara itu, pkcik...

pkcik : owh,begitu..whai pemuda, siapakah kamu??

pemuda : saya bru shja memeluk Islam slame sthun atau xsmpi(xpasti sgt)

dengan skali gusnye, pkcik itu terdiam..masyaAllah...xsgke, masih ade lg pemuda yg mcm itu..smpi skrg pkcik 2 msih mengingati kata2 nye...

pengajaran : dont judge a book by its cover!

p/s:semoga dgn cerita ini, kite semua dptlah merenung2 kan segala 7 perkara itu..seharusnye kite merasa kagum dgn seorg muallaf..jgn lah kite meminggirkan mereka..subhanallah..=)

2 comments:

~Khalilah Alhuda Kamilen~ said...

loh~
den baru nak cite kat blog den!
hahaha..
padahal cite ekau..
xpela..ambikla!

HAHAHHA........> Xde keje

^khalidah alhusna kamilen^ said...

eisshhh...
agak2la nk cetak rompak den pnyo...
uihhh..
na'as la ekau..
keh3
ambik2..
layan..roll vt..
ha?
ape niee