Friday, 31 October 2008

::apakah itu PEPERIKSAAN??

hem..apa yg anda rasa??

Peperiksaan secara umumnya dapat ditakrifkan sbgai stu cara utk mengukur keupayaan dan kemampuan seseorg trhdp sesuatu yg dipelajari atau kemahiran yg diikuti.

Peperiksaan juga dikira sbgai kayu ukur bg menentukan keupayaan serta kemampuan seseorg di dalam sistem pemarkahan sama ada cmerlang, baik, sederhana atau gagal.


Peperiksaan dapat menggalakkan pelajar mengambil berat terhadap apa yg dipelajarinya serta mengenal pasti kelemahan dan kekuatan diri/mata pljrn..

Peperiksaan mampu mempertingkatkan diri seseorg drpd malas kpd rajin, gagal kpd jaya, sederhana kpd baik dan baik kpd cemerlang.

Peperiksaan merupakan salah satu jalan yg cerah utk kecemerlangan ilmu dan kehidupan di masa hadapan di samping menilai kemampuan pljr utk meneruskan pembelajaran ke peringkat yg lebih tinggi- IPT

Pelajar, ibu bapa serta guru perlu ingat bahawa peperiksaan bukanlah suatu keadaan untuk melabelkan seseorang itu sebagai 'pelajar bodoh'(stupid) atau 'pelajar pandai'(clever), kerana peperiksaan bukanlah satu ukuran MUTLAK untuk menguji pencapaian seseorang..

now..what u think??

No comments: